donderdag 1 september 2011

Aankomst Maweni



JAMBO!

Slechts 1 dag aanwezig na een lange reis van Zaventem naar Kenya, via Milaan, Addis Abeba (EtiopiĆ«) en de Kilimanjaro (Tanzania) naar het eindpunt  Maweni (een gehucht dat deel uitmaakt van Ukunda, nabij Mombasa), en reeds eindeloos veel indrukken opgedaan! Jackson, de jongeman die Astrid, Nele en mezelf zal begeleiden bij het leggen van contacten voor uitstappen, uitgaansmomenten,… kwam ons halen met een taxibusje. Via de ferry werden we van het eiland Mombasa overgebracht naar de plaats die ons dichter zou brengen bij onze vrijwilligerswoning. Het aanwezig zijn op die ferry was op zich een ‘heuse’ gebeurtenis: naast auto’s waren er massaal veel mensen die ons insloten om toch maar een plaatsje te kunnen verwerven voor de overtocht. Eenmaal aangekomen, reden we voorbij diverse ‘woonplaatsen’: van gebouwen uit steen en golfdaken, toeristische hotels tot hutjes met rieten daken.
Na aankomst in de vrijwilligerswoning, die ik zal delen met mijn 2 medestudenten, aten we samen op verplaatsing in een onwaarschijnlijk betoverende bar/restaurant aan Diani beach (met de voeten in het zand aan tafel) en zicht op de golvende zee met een rustiek ‘ruisend’ geluid. Sterk onder de indruk van de ongelofelijk prachtige natuur, mensen,…  sliepen we met een verlangen en gezonde nieuwsgierigheid naar de volgende dag al snel in.











Vandaag werden we rondgeleid door Hilde, een verpleegkundige die ook deel uitmaakt van het vrijwilligerskernteam rainbow4kids. Kennismaking vond plaats met de plaatselijke dokter, apotheker e.a. waartoe we ons kunnen wenden indien er (gezondheids)problemen ontstaan. Zo ook werd onze koopdrang reeds geprikkeld bij het aanschouwen van de eindeloos vele kraampjes met prachtige beeldwerken, 
sieraden,… met het oog op een langdurig 
verblijf konden we hier voorlopig aan weerstaan. De lokroep van de veelkleurig, gezond ogende groenten en fruit kon echter niet aan ons voorbijgaan: een hele voorraad fruit werd dan ook meteen ingeslagen voor een zeer democratische prijs (passievruchten, bananen, ananas, versgeperst fruitsap…). Een goede periode om terug verwend te worden met allerlei lekkers gezien gisteren het einde van de Ramadan werd gevierd (kinderen in allerlei zijden en kleurrijke klederdracht liepen samen met mama's over stoffige wegen, witte stranden,...).

De drukkende warmte maakte meteen duidelijk waarom Afrikanen zich niet al te vlot voortbewegen. Zelfs als de zon niet schijnt zorgt de vochtige lucht voor het nodige ‘doefe gevoel’. Er werd ons dan ook het pad geleid naar de Indische Oceaan, die zich op een wandelafstand van 10 minuten (!) van ons huisje bevindt. Het zicht op dit, alweer idyllisch ogende stuk natuur (palmbomen, wit strand en helblauw water), stemde ons uiteraard zeer gelukkig! Hier zouden we regelmatig kunnen komen zwemmen tijdens de weekends en op vrijdagnamiddag met de oudere klassen van rainbow4kids (meisjes gescheiden van de jongens weliswaar). Het werd me al snel duidelijk dat ik me in de weekends niet snel zou ‘vervelen’ na de verdere verkenning van de omgeving, mogelijkheden tot het zien spelen van live Music op zondagmiddag, gezellige bars, uitstappen met de boot om te snorkelen, Mombasa, safari (‘big five, here I come’),…  

Graag wil ik jullie alvast de eerste ‘wist-je-datjes’ reeks, life from Kenya bezorgen:
-          Wist je dat de mannen op zeer attente wijze rugzakken en ander materiaal dragen voor de vrouwen? Na de hulp wordt de hand echter uitgestoken in de veronderstelling deze te laten vullen met euro’s of KSH (Keniaanse Shilling).
-          Wist je dat het merendeel van de plaatselijke bevolking afhankelijk is van hun inkomen van het (opkomende) toerisme – en wij dan ook de ‘locals’ hierin zeker willen ondersteunen door bv. verse groenten en fruit aan hun kraampje te kopen.  
-          Wist je dat hier apen rondlopen met een rood ‘achterwerk’ en blauwe ballen= foto heb je zeker nog te goed (geniale apen me dunkt!)?
-          Wist je dat apen hun eerste indruk kunnen laten vergallen door hun apenstreken? Bij enige toenadering en vriendelijke vraag om mooi te blijven staan voor de foto, tonen ze koppig hun achterwerk naar ons gezicht (cfr. Aap in boom).
-          Wist je dat de ‘Mombasa Express’ 1 van de meest gekende insecten is: deze zwarte duizendpoot heeft gigantisch veel feloranje pootjes.
-          Wist je dat de weeskinderen van Kebene, onze buren naast de vrijwilligerswoning, ons ’s avonds trakteren op hun kindergezang – dit ons zeer gelukkig maakt en het voorlopig idyllische plaatje van Afrika vervolmaakt?
-          Wist je dat de Kilimanjaro de rots omvat waarop de leeuwenkoning zijn ‘rijk’ overziet, het beklimmen van deze berg/volgen van een tocht blijkbaar 2500 EURO (!) zou kosten –Nele, Astrid en ikzelf ter compensatie de Mount Kenya wensen te beklimmen en het liedje van the Lion King te laten afspelen.

Uiteraard mogen hierbij ook niet de foto’s ontbreken om jullie verbeelding verder aan te vullen!
Kwaheri mzungu’s! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten